Tall Ships Race 2013

Minner for livet!

Torsdag 27. juni 2013, avgang fra Sandnes. Det var 13 om bord, 8 av disse var under 25 år. Det ble valgt å gå via Stordfest. Dette for å gjøre ferdig de siste forberedelser til Tall Ships arrangementet, samt møte Statsraad Lehmkuhl og Cristian Radich som også skulle delta på TSR. I tillegg var det et poeng å støtte opp om arrangøren på Stord, og for å bidra til å skape blest om fremtidige arrangementer.

På denne første etappen ble det også lagt opp til sikkerhetsøvelser, trening i nattseilas og etablering av vaktsystem ombord.

Videre fra Stord gikk vi til Kristiansand, og hadde deretter en nydelig seilas fra Kristiansand til Læsø, med over 9 knop store deler av etappen.

Etappen ble avsluttet 4. juli 08:30 i Århus. Fra torsdag til søndag var det Tall Ships fest i Århus med Crew Party og et folkeliv som imponerte stort. De siste sikkerhetsutsjekkene og den formelle sikkerhetsgodkjenning av Caroline ble foretatt, og vi var klar til den første «offisielle» etappen. Dette er et omfattende arbeid når det er første gang en skute blir med, men vi var godt forberedt og alt gikk bra.

Første regatta-legg er fra Århus til Helsinki. 17 stk. om bord, hvorav 10 er ungdommer. Vi gikk ut fra Århus søndag 7. juli kl 13:20. Regattaen startet 100 nm ut fra Århus. Starten gikk 9. juli kl 12 og farten var 0,2 knop. Vi hadde nydelig vindstille vær med 20 grader. Det ble mye bading og kos. Vi brukte også noe av dagen på sikkerhetsøvelser.

Det blåser opp etter ett døgn med vindstille. Onsdag 10. juli kl 22:30 brøt vi regattaen.  Caroline er ikke bygget som en redningsskøyte som skal gå ut når andre går til lands, dermed var det en «lett beslutning» å bryte regattaen når været ble som det ble.

Vi ble liggende i Kalmar i to døgn. Vi snakket mye med ungdommene om bord om forliset av Wyvern, og brukte god tid på å sikre oss at alle hadde lyst til å bli med videre, og ikke skulle bli avskremt. Vi ønsket at mannskapet skulle få ro til å «fordøye» ulykken. Vi fikk dermed også tid til å få ryddet og vasket båten etter en urolig natt på sjøen. Som en konsekvens av dette valgte vi å gå langs kysten videre mot Helsinki. Vi hadde en nydelig seilas, og alle sammen koste seg om bord.

 

 

Vi ankom Helsinki tirsdag 16. juli. Der har vi mannskapsskifte og 6 ungdommer av totalt 16 personer er ombord. Dette er ikke en regattaetappe, men en distanse der en står fritt til å seile sammen med de en vil, hvor en vil, og når en vil.

Avgang er 20. juli. Vi er invitert av Sail training organisasjonen i Estland til deres felles arrangement på Sareema øyene som ligger utenfor Estland. Seilasen fra Helsinki til Sareema øyene var om lag 190 nm med god snittfart. Landsbyen og naturen på Sareema var spennende å oppleve, mange minner og rester fra tiden som treningsøy for marinen til Sovjetunionen.

Fra Sareema til Riga er det omlag 150 nm. Vi var da innom en liten landsby i Latvia som het Roja på den videre seilasen til Riga.

Torsdag 25. juli ankommer vi Riga. Vi er med på Tall Ships festivalen i byen, og får om bord noe nytt mannskap. På dette legget har vi 11 ungdommer av totalt 17 personer om bord.

Søndag 28. juli er det avgang fra Riga. Vi seiler i avgangs parade med svak vind fra øst ut av Riga. Mandag 29. juli passerte vi startlinjen kl 19:30. Det er lite vind og farten er 2 knop. På Captains briefing før avgang, ble vi advart av meteorologen om mulig fare for dårlig vær. Det kunne også bli «bra» vær.

Tirsdag morgen hadde vi ingen vind, vi driver med 0,3 knop. Utover dagen tar det seg opp, Kl 15:00 seiler vi i 6-7 knop. Når klokken er 17:00 trekker vi oss sammen med flere andre båter fra regattaen. Bakgrunnen var dels advarselen fra Captains briefing sammen med VHF-rapport fra båter lenger fremme som melder om observert vind opp mot 40 – 50 knop. Da gikk vi inn til Gotland. Neste dag går vi videre til Bornholm. Nydelige plasser begge to.

Fredag seiler vi fra Bornholm til Szczecin. Seilasen var på rundt 100 nm og videre 30 nm opp elven til Szczecin. Lørdag 3. august ankommer vi Szczecin.

Her deltar vi på festarrangement i byen.

Det er 4 ungdommer av totalt 11 ombord. Avgang er tirsdag 6. august kl 07:50 der vi er med i seil parade ut av Szczecin. Kl 17:50 vender vi baugen nordover for å ta fatt på hjemreisen.

Onsdag 7. august ankrer opp utenfor en svensk øy, bader og koser oss. Onsdag ettermiddag fortøyer vi i Helsingør, men allerede kl 22:30 går vi videre på grunn av dårlig værmelding fra fredag av over Skagerak. Vi ønsker å komme oss over til Lillesand før det dårlige været. Ankomst fredag morgen Lillesand / Blindleia der vi har en flott seilas videre i nydelig vær hele veien hjem.

Ankomst Stavanger/Sandnes mandag ettermiddag 12. august.

Onsdag 14. august reiste vi til Byfjorden og var med og ønsket Wyvern hjem igjen til Stavanger.

 

Totalt utseilt distanse logget til 2625 nautisk mil.

Takk til vår hovedsponsor